Beste Norske Filmplakater 1917-1987

Jeg lånte en liten bok på biblioteket over norske filmplakater. Skrevet av ingen ringere enn Pål Bang Hansen. Han har gjort en seleksjon av filmplakater helt tilbake til 1917. Der han skriver om litt om plakatene og deres opphav. Polakkene har mange stilige gamle filmplakater, men hvordan står det til med de norske?

Ikke så verst vil jeg si! Jeg har valgt ut mine favoritter ut fra boken.
Disse er fra perioden 1917-1987, så alt siden er ikke tatt i betraktning.

Topp 22 Norske Filmplakater 

1. Mors Hus

Per Bloms filmplakat er designet av Erik Artell. Antageligvis inspirert av de polske filmplakatene, som er en bra ting. Håper de norske filmfolkene får gitt ut mer av Per Blom.

X

Oddvar Einarsson sitt X-merke har noe kraftig med seg. For dem den gang handlet det om en ny tid og nye tanker i norsk film. Slippet på det tradisjonelle. Begynnelsen på en spennende tid i norsk film. Slik kan vi tolke X. De tegnet det som kjent på en bygning også i politisk protest mot den norske filmbransjen.

3. Bare Et Liv

En spillefilm om Fritjof Nansen jeg ikke har sett, så jeg kan ikke kommentere. Jeg elsker plakaten likevel. Den barten! Magisk.

4. Ung Frue Forsvunnet

Veldig kraftfullt omslag til en Ung Frue Forsvunnet. En Edit Calmar film. Den blå hånden skal symbolisere narkotikaen som tar tak i en ung kvinne.

5. Jakten

Et ørlite hakk for stilisert for min smak, veldig erke-tysk ekspresjonistisk, men jeg liker plakaten veldig godt fortsatt! Designet av den kjente norske pioneren filmanimatøren Bjørn Aronsen. 

6. Hotel St. Pauli

En utrolig stilig og forstyrrende film av våre venner Vam og Vennerød. En film som skiller seg veldig ut fra norsk film på alle måter. Etter å ha sett filmen gir plakaten kanskje ekstra inntrykk også.

7. Selkvinnen

Selkvinnen er mest kjent for å være den notoriske norske filmen som omtrent ingen har sett. Alt det mytiske rundt produksjonen, kaoset og måten den har blitt lukket fra folks mulighet til å se den gjør filmen til en ganske spennende kurositet for oss oppdagelsesreisende. Plakaten hjelper faktisk på… og hva faen er en selkvinne egentlig?

8. Krypskyttere

Obskur krigsfilm fra Norge. Særdeles bisarrt cover. Stakkars sau.

9. Motforestilling

Noe litt Oscar Fischinger over den sirkelen, jo. Utrolig eksperimentell film av Løchen som ble filmet i mange deler som visstnok skulle kunne ses i uansett rekkefølge. Veldig bra plakat. Legg merke til taglinen: “Den lille mann og poltiikken. Dagens og morgendagens virkelighet i Norge?” Like forvirrende som filmen.

10. Ja Vi Elsker

Dette coveret ser så grusomt ut at det nesten er litt hypnotiserende. Filmen handler visstnok om at endel fulle nordmenn som drukner til sjøs hvert år? Er dette noe å lage en film om? Noen mente visst så et punkt. OK, men den nasjonalistiske touchen over navnet og coveret fyllt med norske flagg samt den sladdede pornoen må vel kunne sies å være absurd.

11. Liv

Pål Løkkeberg sitt nybølgeaktige filmeksperiment Liv, med Vibeke Løkkeberg “spiddet” i hovedrollen, hadde en ganske interessant filmplakat også. Økonomisk på blekk var den nok også, men det får bli en annen diskusjon om det er relevant.

12. Ni Liv

Alltid likt plakaten til Ni Liv regissert av Arne Skouen. Stemningsfullt rundt hovedkarakteren i øde snølandskap, nordlys og mye snø. Diskutabelt hans beste film også.

13. Bastard

Denne filmplakaten ser så fascinerende ut at man skulle tro det var en slags syk parodisk spøk. De ekle marionetteaktige blikkene, den ulende ulvehunden, tittelen… men joda, dette er en ekte bastard av en film. Skulle ønske det var en skrekkfilm, men tviler på det.

14. Olsenbanden for full musikk

Jeg er ingen særdeles stor fan av Olsenbanden kanskje, men må si denne plakaten er kreativ, leken og fin. Mycket kul!

15. Jeppe På Berget

Noe med blikket til Jeppe får han til å virke særdeles tvilsom og spekulativ. Vi trenger sårt flere ekle karakterer i norsk film som det er umulig å sympatisere med. Vi er veldig underbemannet på dette planet.

16. To Mistenkelige Personer

En stilig filmplakat, som ser ut som den er skjært ut i tre. Uten å ha sett filmen enda gjør den i alle fall meg nysgjerrig på innholdet. Da er det jo vellykket.

17. Kimen

En film basert på Tarjej Vesaas roman! Interessant i seg selv, jo vel. At det er regissøren bak Rallarblod er derimot ganske uinteressant i seg selv, nei vel. Filmplakaten skal ha for å være modig subtil. Jeg tror jeg liker den.

18. Zeppelin

Lasse Glomm, skaperen av den notoriske Sweetwater, lagde også en barnefilm som het Zeppelin. Jeg liker plakaten må jeg si. Akvarell er farlig undervurdert på filmplakater. Fargerik, barnlig men også smått psykedelisk.

19. Heksenetter

En norsk film om hekser og okkultisme av Leif Sinding (skaperen av Tante Pose). Hva kunne gå galt? Det aller aller meste, sier ryktene om denne katastrofefilmen, og den ble vel skuflet bort med tidenes tann ganske kjapt. Plakaten skaper likevel forlokkende nysgjerrighet for hva i alle dager dette var for noe.

21. De dødes tjern

Ganske så stemningsfullt cover på den norske klassikeren De Dødes Tjern. Filmen er også som plakaten sier i Agascope, som jo er det viktigste.

22. En Dag i Ivan Denisovitsj Liv

Denne skal ha for om enn bare for å se ut som en utrolig russisk film. Det er jo ganske godt gjort bare det.

6 thoughts on “Beste Norske Filmplakater 1917-1987

  1. Bare et liv om Fritjof Nansen er ikke en dokumentarfilm.. Det er en spillefilm, men den er litt grå og kjedelig, syntes jeg. Kunne ha vært full av liv, men det er en slags depressiv og selvhøytidelig tone gjennom hele filmen. Filmen ligger i bukta, tror jeg.

    Du burde forresten skaffe deg et eget domene for bloggen din, gjerne noe med “norsk film” i tittelen. Jeg har norskfilm.org, men jeg bruker det ikke etter at jeg flyttet til montages. Med et godt toppdomene vil det bli lettere å finne bloggen i google. Slik som det er nå er det helt umulig å finne den på nettet. Du burde også legge en link til dette innlegget i filmforumet på vgd.

  2. Åhh! Men jeg liker ting litt gjemt, jeg. : ) Det beste i livet er vel alltid så etter min erfaring.

    Synd å høre at Nansen filmen ikke er helt der oppe. Plakaten er i det minste veldig stilfull.

  3. Hei!
    Ser du er veldig interessert i norsk film.. Har en del originale norske filmplakater liggende hjemme, av eldre årgang, men nå vil jeg selge unna samlingen. Mail meg om du er interessert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *