Professor Tanke – en hyllest til distré tenkere

Mye jeg har lyst til å poste i disse bloggene for tiden, men liten tid. Her en liten hyllest til en norsk tegneserie fra 20-tallet! Professor tanke.

proftanke001Tegneserier er et medium jeg ikke har bevegd meg for mye ut på enda skal sies, men jeg har venner som er opptatt av tegneserier, og har gitt meg inntrykk av at det er mer til tegneserier enn jeg trodde. Norske tegneserier, tilogmed! Det har en interessant historie.

Selv trodde jeg at at Pondus og slikt var det mest interessante man kom innenfor norske tegneserier…med andre ord ikke spesielt interessant i det hele tatt (Sorry, Pondus fans.)

Norske tegneserier har en slags undergrunnshistorie, og magasiner som særlig Psykose, en spin-off ut av Gateavisa som kommer ut med utrolig ujevne mellom, gir et inntrykk av at tegneserier kan være like utforskende og spennende som andre serier. I Norge så har man folk som Christopher Nielsen, Steffen Kvernland, Lars Fiske og andre som har gjort mye interessant for de som vil se tegneserier som presser litt på konvolutten utenfor stuevarmen. Pushwagner også hvis man vil regne med han, spesielt Soft City.

Det jeg vil snakke om her er derimot en litt eldre og diskutabelt litt søtere serie fra Norge som gikk som avisstripe mellom 1926 og 1927, skapt av Ivar Mauritz-Hansen, som jeg fant i biblioteket mitt, som jeg falt litt for.

Her møter vi den distré professoren Professor Tanke, og hans hverdag der han surrer mye. Folk som vandrer mye rundt i tankene sine vil nok kjenne seg litt igjen i hvordan helt trivielle dagligdagse hendelser ikke blir prioritert, og derav fremstår man som usedvanlig surrete. I alle fall synes jeg det er noe menneskelig her som ikke har blitt utforsket så mye.

Personlig liker jeg serien. Konseptet er fint i sin enkelhet. Det må sies at jeg synes serien er litt hit-or-miss ofte i praksis likevel, etter min mening. Ofte virker ikke stripene så godt dessverre. Enten er poengene bare sånn at du har hørt de bedre og før, eller så bare virker de litt som de ikke klarer helt det de prøver på og fremstår litt rotete. Litt som en stand-up komiker som ikke klarer leveringen bestandig. MEN.. når stripen fungerer så fungerer den veldig fint.

Gikk gjennom en bok som samlet stripene, og prøvde å utfordre meg til å plukke ut de ti beste.

Så her er min Topp 10 av Professor Tanke.
(I ingen spesiell rekkefølge utover det.)

proftanke002 proftanke003 proftanke004 proftanke005 proftanke006proftanke009proftanke008proftanke010proftanke007

2 thoughts on “Professor Tanke – en hyllest til distré tenkere

  1. Har lest denne for mange år siden – fantastisk å se litt av den igjen! Helt fantastisk.
    Kan man få kjøpt boken? Skulle gjerne gi den i gave til en ung herre av et barnebarn (sånn passe distre)

    • Hei, ja, de beste stripene er gode, (de jeg postet fortrinnsvis), mens mange er litt uskarpe og. Jeg lånte boken i et bibliotek selv, så jeg vet ikke om de er å skaffe enda. Mulig du må sjekke brukthandlere, antikvariatere og slikt får skaffe en egen kopi. Lykke til!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *